Välkommen till Vindur.se! | För djurälskare, av djurälskare. | Du når oss på hej@vindur.se | Vi hörs!

Djur gör oss lyckliga

Att det är mysigt att ha en katt i knät medan man tittar på TV eller att ta en promenad med sin hund längs stranden en ljummen sommarkväll råder det inga tvivel om. Faktum är att djurens närhet till oss människor gör oss allt mer lyckliga och kan hjälpa oss att må bättre.

Fyrbenta hjältar

Hundar är inte enbart ett utmärkt sällskap i vardagen, de lämpar sig även väldigt bra för olika sorters yrken.  De arbetar inom polisen, militären och i tullen för att assistera människan att ta hand om sådant vi inte klarar av. Ett yrkesområde det inte talas lika mycket om är vården och hur hundar kan bidra med massor av hälsofördelar. Det har länge varit känt att djur bryr sig om människor lika mycket som vi värnar om dem. Nu finns det äntligen forskning som stärker detta starka band och visar på att hundars sällskap kan bidra med hälsofrämjande effekter. Ett exempel på det här är hur en vårdhund lyckades hjälpa Tim, en 13-årig pojke med autism att klara av att gå till skolan. Vårdhundens sällskap vände pojkens nästan fullständiga frånvaro till att övergå till hundraprocentig närvaro. När man känner sig trygg och omtyckt blir det helt plötsligt lättare att utvecklas, och hundens kärlek till människor är mirakelmedicinen i det här fallet.

Barnens kärlek till djur gör att hundar lämpar sig extra väl att stötta just de yngre. Det är inte alltid lätt att prata med en äldre person om svåra saker, då är det tryggare att kunna omfamna en gosig hund istället. Så var fallet för Elsa i Fagersta som drabbats av cancer. Med många och långa sjukhusbesök blev terapihunden Livia en stor tröst i vardagen. Livia var till och med den första hunden i Sverige att bli upplärd till terapihund. En annan hund som har som uppgift att sprida glädje är hunden Dexter som arbetar som social tjänstehund. Hundar är verkligen glädjespridare och det är fantastiskt att de kan bistå oss människor på så många olika sätt!

Scroll to top