Välkommen till Vindur.se! | För djurälskare, av djurälskare. | Du når oss på hej@vindur.se | Vi hörs!

Tjatar barnen efter hund?

Många barns största dröm är en alldeles egen hundvalp att få gosa och busa med. Som förälder är man van att säga nej till det eviga tjatet, oavsett hur mycket vi också skulle vilja ha en liten hundvalp. Ett husdjur är dock inte för alla. Det krävs både tid, energi och ekonomi för att få ihop livspuzzlet med ett husdjur med i bilden.

Ingen billig historia

Även om barnen går med på att ta hand om skötseln om familjens nya hund och lovar att ta med den ut på sin morgonpromenad oavsett om det ösregnar eller är snöstorm finns det ytterligare en faktor som påverkar huruvida din familj är redo att skaffa vovve. Pengar. Inte bara kostar en hundvalp upp till tiotusentals kronor att köpa av uppfödaren, efter det tillkommer ännu fler kostnader som många glömmer bort att räkna in. Den måste vaccineras, ha tillbehör (koppel, matskål, säng), mat varje dag, sällskap när man är på jobbet (hunddagis) och veterinärbesök titt som tätt.

I en undersökning som Expressen utfört har de räknat ut vad en hund kostar under det första året. Beroende på ras kan priset bli så högt som över 25 000 kronor (med hundens inköpspris inräknat), vilket är mer än det dubbla av vad själva hunden kostar. Det som är dyrast är hundmaten och försäkringen. Utöver dessa utgifter har de även räknat med valpkurs, medlemskap i rasspecifik klubb, prylar och vaccination. Är ni i hundköpartankar är det värt att se över ekonomin ordentligt innan ni fattar ett beslut. Visar det sig efter ett år att man som familj inte har råd eller har tid att sköta om sin hund kan det bli ett sorgligt avsked om vovven behöver omplaceras till ett nytt hem.

Dyrt när olyckan är framme

Att ha en djurförsäkring som täcker den största delen av ett veterinärbesök är en stor rekommendation för att spara pengar som hundägare. En olycka kan dyka upp utan förvarning, men de kan också ske på grund av vårdslöshet. Sommaren är inte bara en härlig tid för både människor och hundar, det är också en tid då många hundar faktiskt orsakas av onödigt lidande och i vissa fall även döden. Är det soligt ute och hunden lämnas kvar i bilen när du är i affären för att handla kan hunden snabbt bli överhettad. Under den första riktiga sommardagen i Nordjylland i Danmark tidigare i år fick polisen rycka ut för att rädda en stackars valp som lämnats ensam i bilen med stängda rutor. Som tur var klarade den sig helskinnad ur den stekheta bilen. Det behöver alltså inte vara mer än 20 grader för att det ska bli skadligt varmt i bilen, temperaturen blir nämligen mycket högre där inne än vad det är utomhus. Om du som hundägare måste lämna hunden i bilen kan du se till att parkera i skuggan, lämna vatten i bilen och sätta en lapp med kontaktuppgifter så att oroliga förbipasserande skulle kunna kontakta dig om något skulle ske. På så sätt har du förebyggt en olycka som kunde slutat både dyrt och olyckligt. Vill du veta hur du kan agera om du ser en hund i en varm bil kan du läsa mer här.

 

 

Scroll to top